Skriv ut

Patrik Nordenstam

Posted in Bandet

Patrik NordenstamVägen till elbasen

Började den musikaliska banan i G-klavens förtecken. Till en början var det lite, böjd metall med många ventiler (läs tenorsaxofon), men efter några år blev det en nedflyttning till basklaven och mycket mera metall men bara tre ventiler (läs bastuba). Detta skedde efter viss övertalning från en enträgen musiklärare då ungdomsmusikkåren hade brist på en tubaspelare.

När man spelar bastuba har man oftast samma noter som den som spelar elbas. Till skillnad från bassisten så saknar tubaspelaren en elektrisk förstärkare. Det är i stället den egna lungkapaciteten som styr hur mycket ljud det kommer ut ur instrumentet. Efter att konsert efter konsert ha blåst mig blå, utan att på något sätt komma upp i samma ljudnivå som bassisten, fanns det bara två val att göra. Det ena var att påbörja någon form av lungkapacitetsökande träning, det andra var att överge tuban och börja spela bas. För mig blev valet ganska lätt. Förstärkare framför ”blåblås”.

Med rötterna i den skånska myllan

Jag har spelat i band från det jag var 15 år gammal. Det första bandet hette Dezember (ja med Z), och var ett band som rent musikaliskt var nergrävt i den skånska myllan. Influenserna från Wilmer X, Jerusalem och Thin Lizzie var tydliga. Samtliga medlemmar var kristna och många spelningar blev därför naturligt i kyrkor och på kaféer runtom i södra Sverige. Vi hann även med ett antal spelningar utanför kyrkans väggar. Kommer speciellt ihåg en spelning på en pub i Helsingör. Gaget delade vi med ett annat band från Sverige som spelade samma kväll. Överenskommelsen med arrangören var att all öl drogs från gaget. Vi drack ingenting, det andra bandet drack väldigt mycket. Vi hade inga tatueringar och var inte speciellt kaxiga, de hade armarna täckta av bläck och såg ganska tuffa ut. Summan från kvällen blev därför noll danska kronor. Efter Dezembers avslutning med den 100:ade spelningen blev det en grupp som hette Cirkusorkestern. Lite mer egen stil, mer slipat och mer välproducerat. Därefter har det varit kyrkspelande och diverse coverband för min del. Är sedan i våras en del i One2High.

CV

Har spelat bastuba för Carl XVI Gustaf och gjort en tvåveckors turné i Holland med gruppen Dezember.

Kontakt

Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Bokning: Här

Sponsorer

Specsavers sunglasses:
 www.specsavers.se

Dresses from:
 Häggströms 1922

Represented by Epos MD:
 www.eposmd.com

Logga in